Prešovskí poslanci požiadali primátora, aby odvolal Dobroviča

31.01.2006 Prešov

Prešov 30. januára (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove požiadali na dnešnom svojom zasadaní primátora mesta Milana Benča, aby odvolal z funk...
Prešov 30. januára (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove požiadali na dnešnom svojom zasadaní primátora mesta Milana Benča, aby odvolal z funkcie prednostu Mestského úradu Jána Dobroviča.

Podľa schváleného uznesenia, proti prijatiu ktorého nikto z členov mestského parlamentu nehlasoval, sa Dobrovič dopustil závažného, dlhodobého a systematického porušenia pracovnej disciplíny. V roku 2004 a v prvom polroku 2005 absolvoval desiatky služobných ciest, pri ktorých nemal vypísané cestovné príkazy. Primátor mu za to skrátil štvrťročnú odmenu o tretinu. Viacerí poslanci z klubu KDH a klubu SDKÚ - DS a ANO vyčítali primátorovi, že ním prijaté opatrenia neboli dostatočné vzhľadom na závažnosť porušenia disciplíny u riadiaceho pracovníka na takom vysokom stupni.
Návrh odvolať Dobroviča sa zrodil po tom, čo primátor predložil správu o prijatých opatreniach k správe o výsledkoch kontroly Útvaru hlavného kontrolóra mesta Prešov.
Benč sa nevyjadril, či využije svoju kompetenciu a Dobroviča odvolá z funkcie. V schválenom uznesení sa nehovorí o dátume, kedy by sa to malo stať.
Dobrovič v reakcii na schôdzi pripustil, že porušil vnútorné predpisy. Bránil sa však tým, že každá služobná cesta mala svoju príčinu a bola v prospech mesta.
Doterajší prednosta je podpredsedom Krajského predstavenstva ĽS - HZDS v Prešove a v minuloročných novembrových voľbách predsedu Prešovského samosprávneho kraja skončil na treťom mieste. Funkciu na MsÚ vykonával ako stranícky nominant po voľbách v roku 2002. Jeho strana síce nezískala ani jeden poslanecký mandát v 31-člennom parlamente, no vytvorila klub s vtedajšou SDĽ, do ktorého patrilo šesť poslancov. Dnes je to klub Smer - SD - HZDS. Väčšina poslancov však patrí ku KDH, SDKÚ - DS a ANO.
 

Vyberte región

mark